Zpět na hlavní stránku
 

Vzpomínkové setkání v Kolíně nad Rýnem

Vzpomínkové setkání v Kolíně nad Rýnem

V kolínské farnosti sv. Anežky, která se při srpnovém Světovém setkání mládeže stala centrem pro 3500 Čechů, se v sobotu 26. listopadu 2005 konalo slavnostní setkání lidí, kteří se podíleli na přípravě a průběhu Světového dne mládeže (SDM). Asi 180 dobrovolníků se nejprve společně sešlo v kostele sv. Anežky na večerní mši svaté, kterou sloužil otec Dominik, tedy kaplan zodpovědný za průběh SDM ve farnosti.

V chrámu, který se po třech měsících opět dočkal slavnostního vnějšího osvětlení, hořely během bohoslužby stovky svíček a společný zpěv písní z Taizé všem přítomným silně připomněl ony srpnové chvíle. Ve svém kázání P. Dominik mimo jiné upozornil na výstavu fotografií, instalovanou přímo v kostele. Jednotlivé fotografie, zachycující také nejednoho českého poutníka, byly doplněny adventními texty z Písma a expozice se s postupujícími adventními nedělemi obměňovala tak, aby svým laděním odpovídala jejich ústřednímu tématu.

Po skončení mše se účastníci přesunuli do společenské místnosti Agnessaalu, kde probíhal slavnostní galavečer. Na něm se opět prostřednictvím filmu, fotografií a zejména v živé bezprostřední debatě vzpomínalo na neopakovatelné letní okamžiky. Zvláštního ocenění práce se dostalo členům nejužšího přípravného týmu, dále P. Dominikovi a dalším.

Pro farnost sv. Anežky se tak oficiálně uzavřela poslední kapitola SDM v Kolíně.

Jako jeden ze dvou českých zástupců na zmíněném setkání bych chtěl všem českým poutníkům tlumočit vřelé pozdravy od P. Dominika i od ostatních farníků. Podle jejich slov SDM posílil jejich společenství a přispěl i k zlepšení vztahů mezi katolíky a nevěřícími.

Autor: Ondřej Luštinec, publikováno: 15. 01. 2006

 
Správce stránek František Válek. Hostujeme u SHOSTING. Chcete-li, přihlašte se.