Zpět na hlavní stránku
 

Setkání mladých jilemnického vikariátu, Jablonec nad Jizerou 15. 10. 2005

Ilustrační foto.
Kdo si hraje, nezlobí!
více fotografií
Jilemnický vikariát (i když nepatří k největším v republice) je znám svou neutuchající aktivitou. Děje se v něm celá řada zajímavých a povedených akcí. K nim určitě patří i vikariátní setkání mladých, které se uskutečnilo 15. října 2005 v Jablonci nad Jizerou.
Já, jakožto člen společenství Vavřineček, jsem měl možnost toto vikariátní setkání doprovázet hudbou. Na místo jsem přijel již o den dříve, tedy v pátek, abychom ještě společně s vynikajícími hudebníky z organizátorského jabloneckého společenství mohli vyzkoušet několik písní, které měli zaznít druhý den. Naše zkouška se protáhla asi do půl jedenácté. Naštěští jsme měli možnost v Jablonci do druhého dne přespat a tak po zakončení společnou modlitbou, jsme se odebrali na místní faru do hajan.
Ráno se pánská část osazenstva vzbudila už v půl sedmé a tak mohla té půvabnější části zpříjemnit ranní vstávání zpěvem. Po vydatné snídani jsme zavítali do místního kostelíka, kde se odehrávalo několik částí našeho setkání. Úvodem zazněli dvě písně v našem podání a chvíli poté se na scéně objevila moderátorská dvojice celého dne Jirka a Ivča, kteří byli ustrojeni do školních úborů. Scénku, která nás měla navodit na téma vikariátního setkání ( Křesťan v dnešní společnosti), si připravili vskutku znamenitě. Následně nás přivítal vikář otec Václav Hušek, představila se jednotlivá společenství, které do Jablonce zavítala, duchovním slovem na den nás občerstvil otec Vladimír Novák a představení skupinek nám připravilo těžké rozhodování co si odpoledne vybrat. Poté se slova ujal novokněz Petr Šabaka, který měl připravenou přednášku na hlavní téma setkání: Křesťan v dnešní společnosti, aneb jak čelit jízlivým poznámkám. Přednáška byla velmi zajímavá a podnětná, doplněna některými ukázkami jízlivých poznámek z publika a písničkami. Zazněla zde například i slova svatého otce Jana Pavla II, která pronesl na světovém dni mládeže v Římě "...nebojte se stát svatými třetího tisíciletí".
Odpolední část začala hned po obědě (při kterém byla možnost si popovídat s ostatními účastníky setkání). Nejdříve musela, kvůli časovým důvodům, vyrazit procházková skupina, která směřovala na zříceninu místního hradu Nístějka. Na faře zpívala a hrála hudební skupinka, jenž měla připravit žalm na mši svatou. Na sluníčkem rozehřátém trávníku se usadila diskusní skupinka, která pokračovala v diskusi na téma dopolední přednášky. U školního hřiště si pinkala skupina volejbalistů a louka za farou se stala místem, kde fotbalisté nelítostně sázeli góly soupeři. Samozřejmě, že nechyběla ani možnost navštívit skupinku modlitební. Okolo druhé hodiny byla zahájena příprava na mši svatou růžencem. O půl hodiny později začala slavnostní mše svatá, kterou celebroval novokněz Petr Šabaka (dostali jsme i novoknězské požehnání) a hlavní promluvu měl náš nový ochořelý vikariátní kaplan pro mládež páter Vítek Horák. Po mši se promítal film o kolínském setkání mladých. K příjemnějšímu odchodu jsme zahráli několik písniček, které celý den hezky zakončily.
Závěrem bych chtěl moc a moc poděkovat za skvělý víkend Bohu a těm, kteří se na tomto setkání podíleli svou prací i účastí ( bylo nás více než 80). Díky a těším se někdy znovu...

Autor: Vítek Luštinec, publikováno: 25. 10. 2005

 
Správce stránek František Válek. Hostujeme u SHOSTING. Chcete-li, přihlašte se.