Zpět na hlavní stránku
 

První vikariátní setkání mládeže

Ilustrační foto.
Tak takovou pěknou výbavičku měl náš bubeník, který to řádně rozjel! :o)
více fotografií
Přestože je jilemnický vikariát nejmenší v královéhradecké diecézi, má od tohoto září vlastního kaplana pro mládež. Právě na podnět pátera Vítka Horáka se 15.10.2005 konalo v Jablonci nad Jizerou historicky první samostatné setkání mladých našeho vikariátu.

Do značně vymrzlého kostela dorazilo kolem deváté hodiny asi 80 účastníků setkání. Jilemnické společenství Vavřineček přijelo už den předem a secvičilo hudební doprovod (kostel sv. Prokopa takové decibely asi ještě nezažil). Po přivítacím „ceremoniálu“ zahájil setkání P. Novák z Příchovic tím, že jako slovo dne nabídl Magnificat – vděčnost, základní životní postoj.
Téma celého setkání znělo Křesťan v dnešní společnosti aneb Jak čelit jízlivým poznámkám a vcelku objevně se mu část dopoledne v přednášce věnoval P. Petr Šabaka z Jičína. Zdůrazňoval potřebu společné i osobní modlitby a studia pro růst každého z křesťanů i církve. Po obědě pokračoval se zájemci v debatě nad tématy, která se během přednášky objevila (časté otázky nevěřících i křesťanů: autorita papeže, církve, jediný Bůh, ochrana života před narozením, antikoncepce, jiné sexuální orientace, konfliktní otázky z dějin církve, zlo ve světě…)
Kdo měl chuť spíš chodit, vyrazil s jedním rodákem na hrad Nístějka. Doprovod sliboval bloudění, ale skupina se vrátila celá a včas. Sportovní příznivci hráli fotbal a volejbal, hudebníci připravovali žalm, v kostele probíhala adorace Nejsvětější svátosti a celou dobu byla možnost přistoupit ke svátosti smíření.

Setkání bylo zakončeno slavnostní mší. Po ní se v kostele promítal film z XX.světového dne mládeže v Kolíně nad Rýnem – svědectví českých účastníků tohoto setkání.

Doufejme, že byla zahájena tradice. Bylo to lepší, než jsme čekali. Chvála Pánu.

Autor: Pavlína Jiranová, publikováno: 25. 10. 2005

 
Správce stránek František Válek. Hostujeme u SHOSTING. Chcete-li, přihlašte se.