Zpět na hlavní stránku
 

Spolčo rodin

Ilustrační foto.
Spolčo rodin v roce 2017 v Bozkově
Oženili jsme se, nebo se vdaly a založili rodiny. Každý měsíc se sejdeme v některé rodině dle aktuálních možností, ty nejmenší děti vezmeme s sebou, o ty větší se zpravidla postarají ochotní prarodiče. Hlavní myšlenka setkání je nejen v rovině duchovní, tedy vytvořit společenství s Kristem v modlitbě, ale i ryze praktická. Zjistíme, že ostatní rodiny mají podobné starosti a že si v mnoha věcech můžeme poradit. Během tradičního úvodního kolečka, které se pravidelně dost protáhne, se každý pár podělí s ostatními, co je u nich nového a co právě rodina řeší a prožívá. Dozvíme se tedy, kdo jak bojuje se zkouškami a státnicemi, pokud ještě studuje, komu se porouchalo auto a musí do servisu, nebo kdo zvažuje nákup nového. Dozvíme se, jaké pokroky dělají naše děti, kdo z nich už začal chodit do školky, nebo která maminka je zase v očekávání dalšího potomka. Podělíme se též s ostatními o našich pracovních úspěších či starostech a není mezi námi pár, který by v průběhu let neřešil otázku bydlení. Některým se podařilo zrekonstruovat starší obydlí, jiní postavili zcela nové a další jsou teprve na začátku a hledají pozemek či domek k rekonstrukci.
Následuje zpravidla témátko s diskuzí či otázkami. Zamýšlíme se, jak prožíváme u nás v rodině dobu adventní či postní, z jakých rodin a zažitých stereotypů každý z nás vyšel, jak se jako rodina modlíme či zapojujeme ve farnosti, jak trávíme čas, jaké jsou naše priority a žebříček hodnot, jak spolu jako manželé komunikujeme, jakým způsobem si dokážeme odpouštět, jaké má každý z nás potřeby a touhy, aby se cítil být tím druhým partnerem milován, jak odlišně vnímáme danou situaci či problém z pohledu muže a ženy apod. Někdy se zabýváme myšlenkami papeže Františka nebo myšlenkami z nějaké knihy či diskutujeme o aktuálním problému ve společnosti a někdy se jen tak sejdeme a popovídáme si o tom, co právě prožíváme. Mnohdy se pak vytvoří malé skupinky, kde probíhá živá diskuze. Na závěr se pomodlíme a jak kdo má malé děti a zajištěné hlídání, tak spěchá k domovu.
Pravidelně se scházejí také jen maminky se svými dětmi, protože ne všichni mají možnost přijet na spolčo, když třeba zrovna nesehnali hlídání nebo je to pro ně i jinak obtížné. Maminky se tak mohou navzájem více podělit se svými zkušenostmi s dětmi, probrat nástrahy výchovy či mohou ostatním maminkám dobře poradit. I pro děti to má své výhody. Poznají své vrstevníky, mohou si společně pohrát a možná jednou až vyrostou, budou ve spolču pokračovat.
Každý rok se snažíme s rodinami vyjet někam na víkend. Opakovaně nás přijali v DCŽM Vesmír, naposledy jsme byli na faře v Bozkově. Dle počasí trávíme čas někde venku na výletě, společně jsme zdolali Velkou Deštnou nebo Šerlich, zříceninu Navarov či Mumlavské vodopády. Nebo si zahrajeme hry s dětmi uvnitř. Postupně nás přibývá a dětí už bylo naposledy více než dospělých.

Autor: Mařenka Hornigová, publikováno: 26. 01. 2018

 
Správce stránek František Válek. Hostujeme u SHOSTING. Chcete-li, přihlašte se.