Zpět na hlavní stránku
 

Kaplan pro mládež vikariátů Jičín a Jilemnice P. Mariusz Robak

Ilustrační foto.
Nový kaplan pro mládež vikariátů Jičín a Jilemnice

K prvnímu říjnu 2013 byl jmenován kaplanem pro mládež vikariátu Jičín a vikariátu Jilemnice P. ThMgr. Mariusz Robak. Krátce něco o něm: Akční 40ti letý kněz, původem z Polska, přišel jako Misionář Svaté rodiny (MSF) do Čech asi před sedmi lety. Předtím krátce působil v Polsku a poté na své požádání zamířil na misie do Čech, konkrétně do Podkrkonoší, kde postupně působil ve Vrchlabí, Dvoře Králové a v současné době na Pecce.

Je společenský, akční, oblíbený mezi věřícími i nevěřícími, pořádá výlety, programy pro děti a mládež, navštěvuje rodiny a nemocné. Snaží se opravit několik kostelů, zadaptovat faru a k ní náležející objekty pro setkávání většího množství lidí. Má mnoho aktivit, hodně starostí a málo času.

Kongregace MSF je novodobý řád, který vznikl na konci 19. století ve Francii a podnětem pro založení byla aktuální krize rodin, na kterou v apoštolských listech upozorňoval také tehdejší papež Lev XIII. V té době řádil mor, chudoba a rodiny potřebovaly duchovní pomoc. Kněží však bylo málo, neboť bohoslovecké studium se platilo, proto vznikl tento řád. V Polsku se zaměřuje na rodiny a mládež, v cizině na misie.

Tento kněz je nástupcem po Janu Barborkovi, který nyní působí na Vesmíru (centrum pro mládež v Orlických horách). Je optimistický a dbá na lidské hodnoty a hlavně hodnoty rodiny - nejvíce lásku, úctu k rodičům, správnou komunikaci se sebou i s ostatními apod.

Doufám, že jeho vliv zabrousí i do našeho kraje a uvědomíme si hodnotu rodiny, kterou nás Bůh obdarovává skrze naše blízké a také skrze největší rodinu, kterou jsme součástí - církev! Vždyť i Kristus se chtěl narodit a růst v lůně rodiny...

Autor: Veronika Palmová, publikováno: 03. 04. 2014

 
Správce stránek František Válek. Hostujeme u SHOSTING. Chcete-li, přihlašte se.