Zpět na hlavní stránku
 

DIECÉZKO VE SDÍLENÍ CHRUDIMSKÝCH ÚČASTNÍKŮ

Ilustrační foto.
Stavba katedrály z cca 60 "kamenů" - papírových krabic
více fotografií
DIECÉZKO VE SDÍLENÍ CHRUDIMSKÝCH ÚČASTNÍKŮ

Již je to velká tradice. Založil ji vlastně předchozí papež Jan Pavel II., brzy blahoslavený, který chtěl, aby se vždy v sobotu před Květnou nedělí slavil Světový den mládeže. Ten má být navíc jednou za tři roky podtrhnut světovým setkáním mládeže, jak bude letos v Madridu.

Na počátky diecézních setkání v Hradci Králové vzpomíná otec Tomáš: „Letos už jsem byl podeváté. Když jsem jel poprvé v listopadu 1997, tehdy ještě z Litoměřic, všechno teprve začínalo. Vše se odehrávalo v katedrále, i občerstvení.“ Ani po čtrnácti letech nemůže zapomenout na jednu momentku: „Když se oznamovalo, že bude vycházet časopis Hromosvod, někdo tam mlátil plechem jako hrom, že je bouřka. Dnes předchází těmto setkáním obrovská příprava. Tým se několik měsíců po částech schází a pak dotahuje program. Z doslechu znám, že poslední noc se nespí,“ uzavírá pan kaplan.

Všichni chrudimští účastníci se shodují, že na diecézku to bylo velmi pěkné. V devět hodin začínal dvouhodinový program ve Filharmonii. Skvěle připravenými moderátory byli Lída a Petr Soukalovi, které chválí i Kubík: „To, že diecézko moderovali mí sourozenci, mě částečně překvapilo a byl jsem ještě o to šťastnější, když tam byli. I díky tomu jsem to víc prožil a bylo to moc fajn.“

S dopolední katechezí, svědectvím Marušky a Františka, zpíváním a scénkami byl spokojený Pavlík. Otec Tomáš doplnil: „Všechno bylo příjemné, nenásilné, decentní. Líbila se mi katecheze otce Františka Blahy, ze začátku nenápadná, pak se ale rozjel a našel.“ Vyzýval nás, abychom si každý nalezli alespoň čtvrthodinku pro setkání s Pánem Ježíšem v modlitbě. Vždyť Pán Ježíš slibuje, že dostaneme stokrát víc už teď a k tomu život věčný (srov. Mk 10, 30). A stokrát čtvrt hodiny dává 25 hodin, tj. ještě o hodinu víc, než má samotný den...

Po předpoledním občerstevní jsme vpluli do nabitého odpoledne: „Bylo to jiné oproti loňsku tím, že letos byla akční hra, kdežto minulý rok byly přednášky a následná křížová cesta. Hra se mi líbila. Třeba na prvním stanovišti jsme vyfasovali otázky a vždycky tři odpovědi. Měli jsme za úkol zakroužkovat tu možnost, kterou jsme si mysleli, že je správně. Všechno jsme dali na první pokus dobře a vedoucí nám řekli, že jsme zatím jako jediná skupina, která to měla všechno dobře,“ dělí se o své zážitky Honza.

Na jiném místě jsme museli zase projevit schopnost spolupráce. Zapřažení za ruce do dvojice či trojice jsme měli obejít ryníček a po cestě spočítat připravené příklady. „Běhání ve dvojicích se mi líbilo, protože jsem měla k sobě dobrou holčinu, takže jsme se v pohodě domluvili a bylo to dobré. Zahákly jsme se za lokty a po straně jsme šly,“ nabídla své řešení Markéta.

Pavlík byl se skupinkou číslo 37. „Byla to dobrá skupinka, byli jsme tam tři kluci a čtyři holky.“ I Kikča si pochvaluje, že potkala nové kamarády.

Všech šedesát skupinek zdárně došlo k cíli, kde dostaly banánovou krabici. Když se ve správném pořadí začaly stavět na sebe, zjistili jsme, že dohromady skládají obraz hradecké katedrály a náměstí.

Ve tři hodiny celý program gradoval při mši svaté v katedrále Svatého Ducha. Celebroval ji pan biskup Josef Kajnek, liturgie byla vskutku slavností a pečlivě nachystaná, z kůru se nesly tóny Vavřinečku...

Letos v mnoha ohledech netradiční diecézko zatím nekončilo. Posledním bodem byly Moravské pašije Víti Marčíka. „Byly jiné než normálně, ale líbily se mi,“ usmála se Markéta.

Na závěr se o své první seznámení s diecézním setkáním mládeže podělila Kikča: „Byla jsem poprvé na diecézku a dojmy mám veliké. Hlavně za to vděčím Kubíkovi a Bětce, které mě na něj pozvali. Bětka je ukecávačka, Kubík řekl: »Kiki, jeď,« a tak jsem si řekla, že pojedu. Určitě bych setkání někomu dalšímu příští rok doporučila. Byla to sranda, zábava, celý den jsme měli co dělat, bagetu jsme dostali, pitíčko... Bylo to dobrý.“

A tak za rok 31. března 2012 na shledanou.
Fotky od Vojty najdete zde: http://www.hlubokekoreni.net/gallery/2011HradecKraloveDiecezko/map0.html

Autor: Vojta Novotný, publikováno: 28. 04. 2011

 
Správce stránek František Válek. Hostujeme u SHOSTING. Chcete-li, přihlašte se.