Zpět na hlavní stránku
 

Zamyšlení? Výzva?

Ilustrační foto.
Možná vám budete připadat divné, o čem na počátku píšu, ale vše má svůj význam :-)

Když jsem přijela v pátek domů, našla jsem na stole dopis od organizace UNICEF. Vždycky si tyto dopisy čtu, takže jsem si ho chtěla přečíst i tentokrát. A jelikož jsem se po dlouhém týdnu těšila na horkou vanu, vzala jsem si dopis, že si ho přečtu tam. Nevím, jak vy, ale já se v horké vodě cítím naprosto spokojeně a blaženě. Napustila jsem si hódně horké vody a „lebedila si“. Pak jsem si vzpomněla na ten dopis, vzala ho do ruky a četla. „Každý z nás se mohl narodit v oblasti, kde jediným zdrojem vody je řeka, ve které se lidé koupou a z níž pije i dobytek z celé vesnice. Ve vodě jsou viditelné nečistoty, občas dokonce živé organismy. Co se však dá dělat? Je to jediná voda v širokém okolí. Pro 884 milionů lidí tak může být každý doušek vody zároveň rozsudkem smrti. Na nemoci způsobené závadnou vodou každý rok ve světě umírají více než 2 miliony dětí.
Děti v rozvojových zemích a krizových oblastech jsou nuceny pít znečištěnou a závadnou vodu, která často obsahuje i původce cholery, tyfu nebo infekční žloutenky – nemocí, na které potom umírají.“ Jaká to musí být žízeň, že se člověk napije špinavé vody, ve které si myje svá špinavá, zaprášená těla celá vesnice? Jaká to musí být žízeň napít se vody, ve které plave „chcíplá“ krysa? Ze které pije dobytek? A jaká to musí být bolest a zoufalství dát napít takovéto vody svému malému dítěti, když víte, že jediným douškem ho můžete zabít? Cítila jsem se strašně zahanbeně! Nechápu, proč zrovna já si můžu „lebedit“ v teplé čisté vodě, když někde by toto množství zachránilo život několika lidem na několik dní?!
Proto si myslím, že bychom se, obzvlášť v době postní, mohli trochu uskromnit a poslat na nějaké takové účely pár korunek. Vždyť například 10 našich korun zajistí 50 tablet pro vyčištění vody! Třeba jen těmi obyčejnými 10 korunami, které často utratíme za zbytečnosti, můžeme zachránit několika lidem život! Každý takový člověk je Ježíš v převlečení a k nim se pak jednou bude vztahovat Ježíšova otázka: „co jste učinili pro jednoho z těchto mých nejmenších“? Takže… ? :-)

P.S.: Kdybyste se cítili po přečtení těch pár vět stejně zahanbeně jako já, tak tu jsou zajímavé odkazy :-)
http://www.unicef.cz a http://www.praga-haiti.cz/

Autor: Lucy, publikováno: 20. 03. 2011

 
Správce stránek František Válek. Hostujeme u SHOSTING. Chcete-li, přihlašte se.