Zpět na hlavní stránku
 

Setkání v Příchovicích

Ilustrační foto.
P.Mazura
Od posledního setkání na putování Cesta kolem světa s panem farářem Mazurou uplynuly už tři měsíce. Jak rychle čas letí... Proto se v hlavě Marušky Šimůnkové a Lukešové zrodil nápad, uspořádat společné setkání účastníků putování v Příchovicích. V diáři jsem si rezervovala termín od 12. – do 14. 11. 2010, kdy se akce uskutečnila. Kdo vyrazil, rozhodně neprohloupil:-)
Plna očekávání, nadšení a trochu i obav, jaké to tam bude, jsem jela s ČD směr Železný Brod a Tanvald. Cesta proběhla naštěstí bez problémů. Ze železniční stanice vede cesta do Příchovic strmá a pro mnohé fyzicky náročná. Ale mě kopce nijak nerozhodily. Jsem na ně zvyklá od nás:) Největším překvapením celého dne pro mě byl fakt, že jsem na faru dorazila jako první.  Časem se začali sjíždět i další účastníci. My jsme zatím vyplnili čas různými hrami a samozřejmě nechybělo něco dobrého k jídlu. Po večeři jsme oficiálně zahájili celou akci. Nechybělo ani společné zpívání s kytarou. Pak následovala úžasná hra, která nás zavedla do předešlých jedenácti putování. Nejprve nás všechny rozdělili do 3 družstev. Každé družstvo dostávalo otázky z jednotlivých putování, které muselo zodpovědět. Aby to nebylo tak jednoduché, muselo si pro otázku dojít k určené osobě a cestou zdolat různé překážky. Pokud dotyčný nevěděl odpověď, šel se poradit se svým družstvem. A zpátky skrz překážkovou dráhu říci odpověď, čekající osobě na konci dráhy. S nadšením jsem sledovala zápal všech do hry:-) Vítězné družstvo číslo 1 se těšilo ze sladké odměny=) Den jsme společně zakončili modlitbou v sále.
Druhý den se taktéž nesl v puťákovém duchu. Dopoledne si každý mohl vybrat skupinku, se kterou něco podnikl. Bylo opravdu z čeho vybírat např. hudba, přímluvy, dopis pro pana faráře, nacvičování scénky,… a kdo si nevybral, měl nesnadný úkol říci svědectví z putování. Když jsme měli úkoly splněné, pomáhali jsme s výzdobou fary, vyrábění přáníčka pro týmačku Anežku a s přípravou oběda. Odpoledne měli pro nás připravenou hru týmáci Janča s Martinem. Jednalo se o akční běhací bojovku v lese. Zahráli jsme si na horolezce, kteří zdolávají osmitisícovky. Museli jsme dávat pozor na nepříznivé počasí! To pak jsme museli plnit úkoly v základním táboře. Hru jsem ocenila až déle, ale přece:) Jelikož už se pomalu začalo stmívat, vraceli se zničení horolezci zpět na faru. Večer následovala mše svatá, kde nám p. Vláďa připomněl sv. Anežku a její život. Posilněni večeří jsme zahájili večerní program. Nejdřív jsme zavolali p. farářovi Mazurovi do nemocnice. Díky technice jsme ho všichni mohli dokonale slyšet. Jeho slova nás posilovala a posilují dodnes nejen v běžném, ale i v duchovním životě. Vděčíme mu za hodně, co pro mládež dokázal vykonat. Díky němu jsme mohli navštívit 14 zemí Evropy a snad všechna poutní místa. Moc nás mrzelo, že jeho zdravotní stav mu neumožní, aby byl v Příchovicích s námi. Modlíme se za něho a on za nás. Po dlouhém příjemném telefonátu jsme shlédli prezentaci všech puťáků a poté nám skupinka, která nacvičovala scénku k putováním, předvedla svůj hrací výkon. Obdivuhodné výkony a vtipné ztvárnění:) Vážně se to povedlo!!! Večer jsme si zpříjemňovali zvuky zpěvu za doprovodu kytar a harmoniky. A co bylo dál? Za nezvykle teplého podzimního počasí jsme se venku pomodlili růženec, který udělal tečku za sobotním dnem. Myslím, že modlitba má vždycky v přírodě za svitu měsíce své kouzlo.
Probouzíme se do posledního dne. Ráno nás budí krásné slunečné počasí. Vstáváme s radostí - a jakpak by ne, když je venku tak krásně. Po snídani odcházíme na nedělní mši. Stále mě uchvacuje a překvapuje tento den. Na mši ještě přijíždí někteří členové putování. Zakončení mše pro mě znamená rozloučení s Příchovicemi. A ostatní? Ti už se taky chystají k odjezdu. Škoda, jak rychle celá akce utekla. Vzpomínky ale zůstanou:-)
Závěrem bych chtěla poděkovat všem organizátorům hlavně Marušce Šimůnkové a Lukešové za zorganizování akce Setkání poutníků s p. farářem Mazurou teda spíš bez něho:-(, a taky všem, kteří si udělali čas přijet.

Autor: Markéta K., publikováno: 20. 11. 2010

 
Správce stránek František Válek. Hostujeme u SHOSTING. Chcete-li, přihlašte se.