Zpět na hlavní stránku
 

Jaký byl Společenský večer Vavřineček 2010?

Ilustrační foto.
Předtančení spolča Vavřineček, tentokrát v rytmu salsy. Foto: Lukáš Hrubý
více fotografií
Celý článek a fotky zde: http://jenda.signaly.cz/1005/jaky-byl-spolecensky-vecer

Krátce po plese Vavřineček mě Miloš Holubec požádal o rozhovor do jejich krásného farního časopisu Náš život. Zde tedy text, který vyšel na Velikonoce.

V sobotu 6. února se v jilemnickém kulturním domě Jilm konal již tradiční ples Vavřineček. Je to jediný křesťanský ples v jilemnickém vikariátu a účastní se ho i někteří naši farníci.

Na podrobnosti ohledně této akce jsme se zeptali Jendy Lukeše, redaktora časopisu Tarsicius, někdejšího zástupce vikariátního kaplana pro mládež a člověka, jenž má lví podíl na aktivitách společenství Vavřineček.

1. Ahoj Jendo! Letošní ples opět nezklamal, a kdo tam byl, jistě si odnesl spoustu hezkých dojmů. Kdy a proč jste se rozhodli pořádat ples Vavřineček? Kolikátý byl letos ročník?

Ahoj Miloši a čtenáři tohoto skvělého časopisu! Je mi velikou ctí, že obětujete inkoust a místo pro rekapitulaci a zamyšlení se nad naším plesem ;). Díky! Mám velikou radost z vašeho časopisu, nesmí mi uniknout žádné číslo!

Udivilo mě, že je to jediný křesťanský ples v našem vikariátě? To tedy zírám. Jsme rádi, že se ples líbil! Ale teď už k otázce.

Jestli dobře pátrám v mé paměti, tak jsme v roce 2002 a v roce 2003 navštívili s naším spolčem první a druhý ročník farního plesu vrchlabské farnosti, který se konal v Lánově. Poprvé nás myslím bylo pět a podruhé už asi 20, takže jsme tvořili přibližně 1/5 účastníků. Na podzim v roce 2003 se s Jendou Válkem spojil jeden z organizátorů, že na to už nemají síly, jestli bychom to nechtěli převzít příští rok… Museli jsme vymyslet jestli do toho jít, najít vhodné místo a hlavně to pořádně promodlit! Nevěděli jsme jestli nějací lidé přijdou apod., kapela Veget již byla zajednaná a s ní i termín – sobota před Popeleční středou, což se nám i líbilo a tak jsme nakonec do toho šli.

První ples se tedy uskutečnil v roce 2004 v KD ve Víchové nad Jizerou. Přišli lidé z našich farností, přátelé apod. a kupodivu sál byl přeplněný, a tak od roku 2005 pořádáme naše Společenské večery už v Jilemnici. Letos to tedy byl již sedmý ročník! Bohu díky!

2. Všiml jsem si, že ples slouží i k prezentaci skautů, kteří mají na přípravě také zásluhu. V jakém rozsahu se na přípravě podílí společenství mládeže Vavřineček a na kolik skauti?

Protože se ples rozrostl do obrovských výšek, tak jsme potřebovali, aby to nějaká organizace oficiálně zastřešila a jelikož Jenda Válek je velký skaut, tak již několik let to se skauty pořádáme, konkrétně přes ně děláme účetnictví plesu a jinak veškeré břímě plesu leží na našem spolču.

Začátek předtančení.

3. Pokaždé si vaše společenství připraví krásné předtančení. Jak dlouho trvá všechno nacvičit? Kdo se stará o choreografii?

Nemohu tomu věřit, že každý rok má o to zájem více a více lidí a hlavně nechápu Lucku Langovou, která to vymýšlí, že jí stále napadají taková originální a zajímavá předtančení. Letos nás bylo neuvěřitelných 16 párů, jestli dobře počítám 32 lidí ;). (Bohužel některé pozdě přihlášené musela letos i Lucka odmítnout…)

Lucka většinou již v květnu, červnu! dá pokyn k přihlašování a přes léto už začínáme trénovat. V létě je většinou soustředění i několik dní a potom se scházíme přibližně každý měsíc alespoň na jeden den, nebo alespoň na část dne. Dá to opravdu moře práce a hlavně času a na parketě jsme potom jenom sotva deset minut ;( ;). Ale je to pro nás veliká radost, že máme dar pohybu a tance a že se můžeme zapojit zase v nějaké další zajímavé aktivitě. (Dokonce jsme s naším předtančením „Pomáda“ z roku 2005 vystupovali i na různých akcích např. na SpringFestu (2008), na Diecézním plese litoměřické diecéze v dalekých Teplicích (též 2008) nebo na plese KDU-ČSL až v Hlinsku! (2009))

Celý článek a fotky zde: http://jenda.signaly.cz/1005/jaky-byl-spolecensky-vecer

Autor: Jenda Lukeš, publikováno: 13. 05. 2010

 
Správce stránek František Válek. Hostujeme u SHOSTING. Chcete-li, přihlašte se.