Zpět na hlavní stránku
 

O filmu Kawasakiho růže

Ilustrační foto.
Zveřejňujeme zamyšlení prof. P. Ctirada Václava Pospíšila OFM nad filmem Kawasakiho růže, který rozebírá problematiku morálních hodnot a vztahů.
"Měl jsem možnost shlédnout nový film Kawasakiho růže. Podle mého soudu se jedná o průlomové dílo. Příbeh je vystavěn jedinečně, herecké obsazení je velmi šťastné, herecké výkony naprosto přesvědčivé, kamera skvělá, režie mistrovská. Je třeba, abychom dílo podpořili svou návštěvou v kině.
Jde o nekomerční film, jehož žánrové zařazení bych definoval jako thriller svědomí. Pokud toto velké dílo nepodpoříme, hrozí, že do budoucna se budou točit v Čechách jenom podbízivé komerční cajdáky, které sice možná někoho pobaví, ale nic nesdělují, takže inteligentní a přemýšlivý člověk už na český film nebude moci jít. Z kina půjdete v hlubokém zamyšlení a s přesvědčením, že i když v průběhu děje slovo Bůh nepadne snad ani jednou, přítomnost Boha je pro věřícího v díle velmi silně patrná. Velikost člověka netkví, podle tohoto filmu, v jeho heroismu, nýbrž ve schopnosti přiznat svou vlastní slabost.
Dílo je velmi silné a navazuje na to nejlepší ze zlatých šedesátých let. Osobně bych chtěl panu Hřebejkovi složit hlubokou poklonu a poděkovat mu za jeho odvahu jít do tohoto projektu, kterým musel naštvat velkou část našeho národa. Díky němu a protagonistům filmu umění zase začalo promlouvat k srdci a plnit svou nejvlastnější funkci. Tento film mi dovoluje doufat, že s českou filmovou tvorbou to opravdu není tak zlé, jak se ještě před nedávnem zdálo.
Kéž by v podobném duchu vznikl film o dalším traumatu našich dějin, které nese jméno Mistr Jan Hus. Moc bych o to pana Hřebejka chtěl poprosit, protože se mi zdá, že jedině on by něco podobného mohl dokázat. Blíží se totiž rok 2015 a je opravdu zapotřebí něco velkého udělat právě na poli filmové tvorby."
prof. P. Ctirad Václav Pospíšil, Th.D. OFM
profesor dogmatiky na Katolické teologické fakultě UK v Praze
a Cyrilometodějské teologické fakultě UP v Olomouci

Problematika morálních hodnot
Film Kawasakiho růže se zabývá problematikou viny a odpuštění, morálních hodnot a rodinných vztahů ovlivněných politicko-společenskou situací v době takzvané normalizace. Hlavní role v něm ztvárnili Lenka Vlasáková, Daniela Kolářová, Martin Huba a Ladislav Chudík. Film měl českou premiéru 21.12., do širší distribuce vstoupil 7.1.

www.novinky.cz/kultura/188447-film-kawasakiho-ruze-bude-uveden-na-berlinale.html

Autor: prof. P. Ctirad Václav Pospíšil, Th.D. OFM, publikováno: 22. 01. 2010

 
Správce stránek František Válek. Hostujeme u SHOSTING. Chcete-li, přihlašte se.