Zpět na hlavní stránku
 

30.1.2009 - Spolčo ve Štěpanicích aneb Stařičký kněz a mladí křesťané

Ilustrační foto.
P. Exner vypráví
...no prostě, ústřední topení netopilo, tak jsme roztopili kamna a ten starý farář nebyl vůbec žádný farář, ale emeritní probošt katedrální kapituly Mons. Karel Exner, který ve Štěpanicích před více jak šedesáti lety působil jako administrátor. A přestože už stařičký opravdu je, tělo i duch mu díky Bohu a ku prospěchu nás všech pořád ještě prokazují dobré služby.
Spolčo jsem měl na starosti já a tak to podle toho taky občas vypadalo. Už mše svatá začala o trochu později a ze spolča nás na ní nebylo snad ani deset. Postupně jsme se ale scházeli, až nás (ke konci:-) bylo skoro třicet.
Trošku jsem se bál, když mi otec Karel sdělil, že si vybral téma o čistotě. Podle mě je o tom totiž hodně těžké hovořit. Když se ale po více jak hodině poutavého vyprávění o svém životě (zvláště v období totality) konečně k čisté lásce dostal, opravdu mi nezbývalo než litovat, že s námi nemůže déle zůstat. "Málo platný," říkal jsem si, "je to kapacita!"
Protože čas rychle plynul a někteří z nás se chtěli kvůli maturiťáku Marcelky Lukešové nazítří pořádně vyspat, tak jsme radši vypustili hru (kterou bych beztak zase prohrál) a někdy mezi jedenáctou a dvanáctou si popřáli dobrou noc a ... rozloučivše se, vydali se sousedé zpátky do svých zavátých chalup, rozsetých po ztemnělých horách. Jejich kročeje směřovaly na vše strany, než je k ránu nelítostně rozvála ... fréza:-)
P.S.: Na spolču nás poctil návštěvou také Jakub Vyskočil (návštěvou o to cennější, že Jakub je švagrem samotného Vítka Luštince. Tato známá osobnost hradecké pedagogické fakulty přednesla také slovíčko o cizoložnici. "Málo platné," říkal jsem si, "je to kapacita!"). No a směrem, kterým jsem se koukal častěji:-), seděly také nové tváře, Bára Nejedlá a Hanka Nejedlá. Bára sice moc nejedla, ale že Hanka nejedla, to je lež, viděl jsem, jak drží v ruce štrúdl:-). No každopádně doufám, že u nás Nejedlý nejedly naposled;-)

Autor: Šimon K., publikováno: 08. 02. 2009

 
Správce stránek František Válek. Hostujeme u SHOSTING. Chcete-li, přihlašte se.