Zpět na hlavní stránku
 

Víkend s hudbou

Ilustrační foto.
Část smyčcového kvarteta :-)
Z iniciativy mého hyperaktivního bratra vzniklo ve spolču nové hnutí, které si vzalo za cíl poodhalit netušené krásy klasické hudby. Vlastním úkolem bylo (a stále je) naučit se sborovému zpěvu. K tomuto účelu byl vybrán klasický kus - latinská Missa Quinta in B od V. E. Horáka (která se shodou náhod bude zrovna zpívat v Horních Štěpanicích o pouti 18.5. LP 2008).
Díky několika nadšencům (nejen z našeho spolča) jsme se sešli v obstojném obsazení cca 16 kusů zpěvaček a zpěváků a v sobotu 19.4. dopoledne jsme se s chutí vrhli na zkoušení několika částí Horákovy mše. Dílo se dařilo celkem solidně a zabrali jsme se do něho tak, že jsme ani nepostřehli, jak nám vyhládlo... Jelikož ve 12:30 jsme už měli stát u oltáře jilemnického chrámu a pilně cvičit písničky na svatbu, naházeli jsme do sebe pár rohlíků a kolonou aut se vydali směrem k centru našeho vikariátu. Svatba, na které jsme od 14 hodin zpívali, se podařila po všech stránkách a my jsme se mohli vydat do cukrárny na moučníček...
Po přesunu zpět na chaloupku jsme s politováním zjistili, že nám nehrajou varhánky. Než byly zajištěny náhradní (od Válků, kterým patří vřelý dík, stejně tak i Lukášovi, na jehož nástroj jsme hráli předtím), byli jsme si trochu bouchnout do míče na hřišti. S pořádně hladovými žaludky jsme se pak vrhli na "brambory na loupačku", zkusili ještě trochu latiny a pak se rozjela volná zábava, pro některé jedince až do téměř ranních hodin:-))
Prvního dne po sobotě časně zrána se vydali ti, co zbyli, do mříčenského kostela na mši svatou, kterou sloužil vojenský kaplan P. Jordánek (jenž oddával snoubence minulého dne v Jilemnici). Při obětování zaznělo Mozartovo "Ave verum" v podání spolčáckého smyčcového kvarteta - krásný umělecký zážitek. Po bohoslužbě jsme se přesunuli na místní kůr, kde jsme si vyzkoušeli některé části missy s mříčenskými varhanami.
Následovalo uklizení chaloupky, dojedení chipsů a odjezd...

Moc děkuji všem za aktivní přístup, obětavost a především trpělivost, se kterou přistoupili k tomuto "úkolu". Moc bych si přál, aby takový druh hudby, který jsme tento víkend cvičili, byl dalším důvodem k utužení společenství a aby z naší strany vedl k oslavě všemohoucího Pána Boha (= Dominus Deus omnipotens) a k našemu duchovnímu povznesení.
Kdo si přečetl tento článek až sem a má chuť si zazpívat něco klasických zpěvů, nechť dá o sobě nějakým způsobem vědět. Každý bude velmi vítán:-)

Bohu díky za vás, přátelé. Uf, snad jsem na nic nezapomněl...

Matěj

Autor: Matěj, publikováno: 20. 04. 2008

 
Správce stránek František Válek. Hostujeme u SHOSTING. Chcete-li, přihlašte se.