Zpět na hlavní stránku
 

Třetí koncert skupiny Vavřineček

Ilustrační foto.

více fotografií
Téměř dvacet písní, přes třicet účinkujících a bezmála 300 posluchačů – to vše tvořilo třetí koncert skupiny Vavřineček, který proběhl v neděli 29. dubna odpoledne v kostele svatého Vavřince v Jilemnici.

Na začátku koncertu zazněla známá televizní znělka, zde ovšem při soutěži „Chcete být katolíkem?“ Hned první otázka nabízela výhru 10 milionů. „Kdo dnes v kostele svatého Vavřince v Jilemnici vystoupí od 15 hodin?“ Nejrychlejší z příchozích posluchačů, který odpověděl „Vavřineček“, získal výhru 10 milionů vatikánské měny (zaplať Pán Bůh). A jako důkaz správné odpovědi začali kostelem k oltáři přicházet samotní účinkující. Moderátoři koncertu Petr a Jan Lukešovi pak procházející dvojice představovali. Členy skupiny nebylo možné přehlédnout, protože je odlišovala i oranžová (pánové) a žlutá (dámy) trička s maskotem skupiny kocourem Vavřinečkem. Ostatně i moderátoři se pak navzájem představili jako „bratři v triku“ a připomněli, že písně, které zazní, budou především o zmrtvýchvstalém Kristu.

Po dvou úvodních písních promluvil duchovní správce farnosti Jilemnice otec František Mráz: „Je krásné, že koncert připadl právě na dnešek, kdy slavíme neděli Dobrého pastýře... Bez něj bychom tu nebyli. Cílem koncertu není jen hudba, ale i společné setkání, vytvoření společenství.“

Následující série skladeb zahrnovala i píseň Abba Otče. Jenda Lukeš k ní podotkl, že poprvé zazněla při Světovém dni mládeže v roce 1991, kdy papeže Jana Pavla II. i mladé hostila polská Czenstochowa. Píseň měla být především vzpomínkou na dar svobody, tehdy tak krátce znovu nabytý.

Asi třicet hudebníků střídavě dirigovali Petr Lukeš a Jaroslav Svěcený. Ozvučení měli na starost dva zvukaři. Spolu s hlasy zpěváků zněly kytary (španělské, elektrické, basová), klávesy, bicí, housle, flétny atd. Protipólem vystupujících se postupně stal kůr, kde se mladí nebáli ve stoje zapojit do rytmu písní. Kromě kůru byly plné nejen všechny lavice, ale mnoho lidí i stálo. Mezi téměř 300 posluchači byli hosté například z Jablonce nad Nisou, Jičína, Hradce Králové, Prahy nebo Chomutova. Spolu s řadou kněží (jilemnický Václav Zemanec, Tomáš Hoffman – centrum Vesmír, Mariusz Robak z Vrchlabí atd.) přišlo i několik řádových sester. Posluchače tak netvořila zdaleka jen mládež, ale sešli se i kojenci s bělovlasými babičkami a dědy.

„Ve spolču se mi líbí to, že si navzájem důvěřujeme“, řekl Jenda L. a pozval k mikrofonu Martina Horniga, který mluvil o tom, jak prožívá svou víru. I když byl pokřtěný jako malé dítě, pravidelně do kostela začal chodit díky spolču. „Síla společenství mi pomáhá i ve všedních dnech a ve škole. Nyní se chystám přijmout svátost biřmování.“

Zpestřením programu byly písně na přání. Kdokoliv z přítomných si ze seznamu skladeb mohl nějakou nechat zahrát. Prvním takovým odvážlivcem byl sedmiletý Vojta, který si přál píseň Vzdejme Pánu díky. Devět mladých z Chomutova si pak dohromady přišlo říct o píseň Jesus Christ, You Are My Life a jako poslední si řádová sestra Lucie z Prahy přála Torontskou hymnu.

Moderátoři se ale rozhodli zapojit posluchače ještě více, a tak tři dívky ve žlutých tričkách začaly předvádět „pohybovku“ Jesus I Love You, kdy se pohybem a zpěvem k hudbě přidal téměř celý kostel.

Z úst moderátorů několikrát zaznělo, že skupinu netvoří „profíci“, „doufáme, že se to dalo poslouchat“. O tom, jestli se vystoupení dalo poslouchat, napoví to, že i po 17 písních a téměř hodině a půl si posluchači ve studeném kostele vytleskali přídavek.

Autor: Ondřej Luštinec, publikováno: 01. 05. 2007

 
Správce stránek František Válek. Hostujeme u SHOSTING. Chcete-li, přihlašte se.