Zpět na hlavní stránku
 

Společné spolčo u Toničky 27. 1. 2007

Ilustrační foto.
Téma: "Katolická církev nám upálila Husa" v podání Jitky Jonové
více fotografií
Po čtrnácti dnech vyplnilo opět náš sobotní večer spolčo, které bylo tentokrát společné. Původně se měla stát dejištěm skvělého večera fara, ale to nakonec nebylo možné. Proto jsme se vydali již dobře známou cestou k Toničce, která sice měla být celý den pryč, ale díky Boží prozřetelnosti jí ujel autobus, a tak nám s velkou radostí poskytla svoji chaloupku.

Nevím přesně kolik lidí se učastnilo (asi něco kolem 30), ale vytvořili jsme pěkné společenství mladých lidí. Objevilo se zde i několik nových tvaří, které přijely z různých koutů země - svého zástupce tu mělo Slovensko a také Praha. O duchovní stránku se staral všem dobře známý P. Vláďa Novák z Příchovic.

O úvodní modlitbu se postaral Jenda Lukeš. Zvolil netradiční podobu, a to Litanie ke cti sv. Jana Maria Vianneye a připojil i povídání o životě tohoto světce. Následovala přednáška Jitky Jónové na téma: "Katolická církev nám upálila Husa", které bylo velice zajímavé a poutavé. Po první části její přednášky byla chvíle na dotazy. Jitka byla okamžitě zasypána mnoha otázkami, které svědčí o zájmu k tomuto tématu, které se netýkalo jen Husa, ale i křížových výprav, boje proti herezím, upalování čarodejnic... Jitčino téma nás napnilo novými poznatky, a proto jsme to museli rychle zajíst něčím dobrým, aby to naše hlavičky hned nezapomněly:). Při jídle se chaloupka proměnila v neutišující se diskuzní místnost, kterou utišila až hra Marcelky. Marcelka nás rozdělila na pět skupinek, bojujících do poslední chvíle o první místo a sladkou cenu.

Ke konci nás ještě oslovil P. Vláďa s nabídkou na hudební doprovod našeho spolča na Diecézním setkání mládeže v Litoměřicích. To je velká výzva, že?... Jelikož se už blížila dvanáctá hodina, proběhla závěrečná modlitba a odchod domů.

A kdo měl tak skvělou akci na svědomí? No přece náš nebeský Otec a Vítek Luštinců, neobešlo by se to však bez pohostinnosti Toničky a tak tímto za nás všechny děkuji všem, kteří se podíleli na realizaci spolča a také všem, kteří pomohli vytvořit krásné společenství.

Autor: Dominik David, publikováno: 29. 01. 2007

 
Správce stránek František Válek. Hostujeme u SHOSTING. Chcete-li, přihlašte se.